Waterkoken ontkalken met schoonmaakazijn
Keuken

Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn

Met een geweldige waterkoker kun je een kop warme, gezonde thee bereiden of snel water koken om een gerecht te bereiden. Waterkokers verwarmen snel en efficiënt, zodat je het fornuis niet hoeft aan te zetten, en koks hebben ontdekt dat dit ook een snelle manier is om water te koken als je een snelle pastaschotel maakt maar hoe kun je nou het beste een waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn?

Mix één deel schoonmaakazijn en drie delen water in de waterkoker. Breng het aan de kook, zet de waterkoker uit en laat 20 min. staan. Spoel hem meerdere keren om, met schoon water om de aanslag weg te spoelen. Mocht je nog azijnsmaak proeven, vul hem met water, laat koken en gooi het water weg.  

Over het algemeen zijn waterkokers zeer onderhoudsarm. Maar één ding om op te letten is de opbouw van mineralen – namelijk calcium en magnesium uit je plaatselijke watervoorziening – die zich aan de binnenkant nestelen. Deze opeenhoping kan van invloed zijn op hoe lang het duurt voordat de waterkoker water kookt. Het verwijderen van deze opgehoopte mineralen wordt ‘ontkalken’ genoemd. Hoe vaak je de waterkoker ontkalkt, hangt af van hoe ‘hard’ je water is. Hard water bevat meer minerale afzettingen, waardoor je vaker moet ontkalken. Over het algemeen wil je het misschien één keer per maand schoonmaken, of volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Als je ketel van glas is en je de bodem gemakkelijk kunt zien, kun je eenvoudigweg opletten wanneer er zich aanslag voordoet en dienovereenkomstig schoonmaken.

Sommige fabrikanten verkopen speciaal voor dit proces ontkalkingsoplossingen. De beste doe-het-zelf-manier om dit te doen is echter met schoonmaakazijn. Je kunt ook citroensap, citroenzuur of baking soda gebruiken; dat is het zuur dat het doet. We laten je de drie belangrijkste doe-het-zelf-methoden zien voor het ontkalken van een waterkoker en geven ook enkele tips voor het schoonmaken van de buitenkant van je waterkoker.

Methode 1: Met schoonmaakazijn

Dit is een grondige manier om de binnenkant van je waterkoker te ontkalken.

  1. Combineer een deel schoonmaakazijn en drie delen vers water in de waterkoker. Onze ervaring leert dat je de waterkoker niet voor meer dan een derde hoeft te vullen. Voor een waterkoker van 1 liter gebruik je 1/4 kopje azijn en 3/4 kopje water. Als je waterkoker groter is, probeer dan 1/2 kopje azijn en 1 1/2 kopje water.
  2. Breng het water en de azijn aan de kook, zet de waterkoker uit en laat hem 20 minuten staan.
  3. Spoel hem meerdere keren om met schoon water om de aanslag weg te spoelen. Als de aanslag erg hardnekkig is, kun je ook een zachte spons of doek gebruiken om de binnenkant van de waterkoker schoon te vegen.
  4. Om ervoor te zorgen dat de aanhoudende azijnsmaak verdwenen is, kun je de waterkoker alleen met water bijvullen, het laten koken en het water weggooien.

Let op: Je ziet ook vaak de term ‘schoonmaakazijn’ en ‘witte azijn’ gebruikt worden. Ondanks dat je beide producten kan gebruiken voor het schoonmaken en/of ontkalken, is het wel goed te realiseren dat er wel verschil tussen beide producten zit. Schoonmaakazijn is, zoals de naam aangeeft, alleen bedoeld voor het schoonmaken omdat het  op synthetische wijze is geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Dit in tegenstelling tot (witte azijn), wat een natuurlijk product is en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Dit product is veilig om te consumeren, maar kun je ook gebruiken om de waterkoker te ontkalken of andere producten schoon te maken. 

Andere methode: Met citroensap of citroenzuur

Het zuur in citroensap kan ook een waterkoker ontkalken, en aangezien thee en citroen op natuurlijke wijze samengaan, hoef je je geen zorgen te maken over een onsmakelijke, aanhoudende smaak. Als alternatief kun je citroenzuurpoeder gebruiken , dat oplost in water en vervolgens de smurrie op dezelfde manier afbreekt als citroensap. Citroenzuurpoeder wordt vaak naast kruiden verkocht in supermarkten en wordt gebruikt bij het inblikken en conserveren. Het is ook een natuurlijk conserveermiddel dat op veel voedseletiketten staat. Voor deze methode:

  1. Combineer 1 eetlepel citroensap of 1 eetlepel citroenzuur met voldoende water om de bodem van uw waterkoker te bedekken.
  2. Breng de vloeistof aan de kook, zet de waterkoker uit en laat hem ongeveer 20 minuten staan. Giet het mengsel weg en spoel de ketel grondig af met vers water.

Andere methode: Met Baking Soda

Baking soda is een beproefd schoonmaakmiddel en werkt goed voor het ontkalken van lichte aanslag op de bodem van je waterkoker. Gebruik het op deze manier:

  1. Schep 1 tot 2 theelepels baking soda in de waterkoker en voeg water toe tot minstens halverwege.
  2. Kook, zet de waterkoker uit en laat het mengsel 20 minuten staan.
  3. Spoel de waterkoker af met water en veeg de bodem af met een spons of zachte doek. Spoel opnieuw om er zeker van te zijn dat je alle sporen van de baking soda verwijdert.

Welke methoden moet je niet gebruiken?

Afwasmiddel: Afwasmiddel helpt niet bij het ontkalken, omdat de calciumcarbonaat ophopingen niet gevoelig zijn voor alkalische vloeistoffen (afwasmiddel is alkalisch, met een gemiddelde pH tussen 8 en 9). 

Cola: Volgens meerdere schoonmaakexperts kun je ook cola gebruiken om je waterkoker te ontkalken maar wij raden dit niet aan. Cola is een zure vloeistof die zowel citroen- als fosforzuur bevat,  en daarom werkt het net als elk ander zuur om de kalkaanslag in de ketel op te lossen. Echter, omdat cola ook veel suiker bevat, moet je extra voorzichtig zijn met het omspoelen van de waterkoker om te voorkomen dat er plakkerige resten achterblijven. Daarom raden wij deze methode niet echt aan en omdat azijn en citroensap een lagere pH-waarde hebben, zijn ze beter geschikt voor dit werk

Tips voor het reinigen van de binnenkant van een waterkoker

  • Als de aanslag bijzonder erg is of als je voor het eerst in een jaar of langer schoonmaakt, kun je het schoonmaakmiddel (of je nu azijn, citroensap, citroenzuur of baking soda gebruikt) een nacht laten staan ​​voordat je gaat spoelen.
  • De reinigingsmethoden zijn hetzelfde, ongeacht of uw waterkoker van glas, keramiek of roestvrij staal is gemaakt.
  • Als je waterkoker een filter heeft, adviseren de meeste fabrikanten dat je dit verwijdert, onder water houdt om het schoon te maken en het vervolgens afveegt met een schone doek.
  • Je hoeft geen afwasmiddel in een waterkoker te gebruiken. De meeste fabrikanten raden een waterkoker alleen aan voor het koken van water, dus je hoeft je geen zorgen te maken over vet- of voedselvlekken in de binnenkant. Ook mag je binnen geen schuurborstel gebruiken, omdat je het verwarmingselement wilt beschermen. Kort gezegd: wees zachtaardig!

Hoe je de buitenkant van de waterkoker schoonmaakt

We raden aan om de buitenkant af en toe schoon te vegen, vooral als er tijdens het koken vet of saus op uw waterkoker terechtkomt. Doop een doek in een schuimig mengsel van afwasmiddel en water, wring het uit zodat het alleen maar vochtig is en niet drijfnat en veeg de waterkoker schoon. Herhaal het proces met schoon water om de zeep af te spoelen. Plaats je waterkoker niet onder stromend water. Je mag hem ook niet onderdompelen of in de vaatwasser doen. Dit kan de elektronica beschadigen.

Nu je toch bezig bent in de keuken, wellicht ben je ook benieuwd hoe je andere producten kan schoonmaken? Ontdek daarom hoe je gelijk het rooster van de oven kan schoonmaken of hoe je de gietijzeren pannendragers er weer als nieuw uit kunt laten zien.

Veelgestelde vragen:

Waarmee kan ik het beste een waterkoker schoonmaken?

Azijn is het beste. Hierbij kun je denken aan schoonmaakazijn of verdunde witte azijn. Dit  zal de binnenkant van de waterkoker ontkalken door de opbouw van mineralen af ​​te breken.

Is het veilig om een ​​waterkoker met water af te wassen?

Dompel je elektrische waterkoker niet onder in een gootsteen met water, anders beschadig je het verwarmingselement. Je kunt de binnenkant van de waterkoker schoonmaken met water en azijn of citroensap volgens de bovenstaande instructies.

Kun je water in een ketel laten staan?

Laat nooit water in een waterkoker staan. Leer om voor elk gebruik alleen de hoeveelheid water te verwarmen die je denkt nodig te hebben.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *