Senseo ontkalken
Keuken

Senseo ontkalken

Het is er altijd wanneer je het nodig hebt, verrijkt het ontbijt, de pauzes en de middag: voor veel mensen is goede koffie gewoon onderdeel van een geslaagde dag. Om ervoor te zorgen dat de koffie altijd in de gebruikelijke kwaliteit kan worden genoten, is goed onderhoud van de machine belangrijk, maar hoe moet je eigenlijk je Senseo ontkalken?

Vul de watertank tot MAX met het ontkalkingsmiddel. Zet de Senseo aan en doe een koffiepad in de houder en sluit de deksel. Plaats een bakje onder de tuit en druk op de knop voor 2 kopjes om proces te starten. Vul de tank met water en laat de tank leeglopen zodat er geen ontkalker achterblijft.

Kalkaanslag is een stille vijand die de prestaties van je Senseo apparaat aanzienlijk kan aantasten en allerlei oorzaken kan hebben, van een verminderde druk tot een vieze smaak in je koffie. Het negeren van onderhoud kan leiden tot verslechtering van de onderdelen van de machine, waardoor storingen, een lagere koffiekwaliteit en zelfs een kortere levensduur kunnen ontstaan.

Wat heb je nodig om je Senseo koffiezetapparaat te ontkalken?

Voordat je het Senseo-koffiezetapparaat ontkalkt, is het belangrijk om alle benodigde elementen te verzamelen voor een succesvol ontkalkingsproces. 

Benodigdheden:

Philips Senseo ontkalker: je kunt een ander universeel ontkalkingsproduct gebruiken, azijn of citroensap, hoewel ik aanraad om de Senseo ontkalker te gebruiken als het koffiezetapparaat nog in de garantie zit.

Een bak: bij voorkeur groot om de resten van het ontkalkingsproces op te vangen.

Koffiepadhouder: deze dien je tijdens het ontkalkingsproces te gebruiken om deze effectief te laten zijn.

Een gebruikte koffiepad: laat een gebruikte koffiepad in het apparaat zitten om druk in het circuit te creëren; daarom zal de ontkalkingsvloeistof effectiever werken.

Stap voor stap het Senseo ontkalkingsproces

Het ontkalken van je Senseo-koffiezetapparaat is een eenvoudig proces dat niet meer dan een 1 uur duurt:

1. Vul het waterreservoir tot MAX met het toegevoegde ontkalkingsmiddel

2. Zet het koffiezetapparaat aan en wacht tot het indicatielampje uitgaat.

3. Indien nog niet gedaan, plaats een koffiepad in de houder en sluit het deksel.

4. Plaats een bakje onder de koffietuit met een inhoud van minimaal 1,5 liter.

5. Druk op de knop voor 2 kopjes om het ontkalkingsproces te starten (op sommige modellen moet je tegelijkertijd op de knoppen voor één kopje en twee kopjes drukken) totdat de watertank leeg is.

6. Vul de tank nu alleen met schoon water, plaats wederom een bak onder de koffietuit. Laat nogmaals, de hele tank leeglopen door het apparaat. Zo spoel je je Senseo om zodat er geen ontkalker achterblijft en de smaak gewaarborgd blijft. 

7. Reinig en spoel alle bewegende delen zoals de padhouders van het koffiezetapparaat grondig voordat je het opnieuw gebruikt.

Let op: Het is belangrijk op te merken dat elk model Senseo-koffiezetapparaat een andere ontkalkings methode kan hebben. 

Senseo Viva Café: Het bevat een ontkalkingsfunctie die heel gemakkelijk te gebruiken is. Het enige wat je hoeft te doen is het waterreservoir te vullen en te mengen met de ontkalker tot je de MAX-markering bereikt. Druk vervolgens tegelijkertijd op de knop voor één en twee kopjes en de machine regelt alles.

Senseo Original: Deze machine heeft geen ontkalkingsfunctie. Om het proces uit te voeren, moet je het waterreservoir vullen en mengen met de ontkalker tot je de MAX-markering bereikt. Druk vervolgens op de 2-kops knop en de machine verwijdert alle resten die zich binnenin hebben opgehoopt. Herhaal dit tot het waterreservoir leeg is.

Let op:  Het is belangrijk om het proces te herhalen totdat de tank leeg is en het water er helemaal schoon uitkomt. Vergeet niet om het water in de tank te verversen en bij elke herhaling meer ontkalker toe te voegen. Gebruik het water dat door de machine wordt uitgestoten niet opnieuw om het reinigingsproces niet te beïnvloeden .

Andere middelen om je Senseo te ontkalken

Ontkalk de Senseo met citroenzuur

Als je geld wilt besparen of liever een natuurlijk product gebruikt in plaats van chemicaliën, kun je ook citroenzuur (in poedervorm) gebruiken om kalkaanslag van je padmachine te verwijderen. Je hebt water nodig, 100 gram citroenzuurpoeder, twee recent gebruikte koffiepads en een grote bak die onder je koffietuit past en een kom. Doe dan het volgende:

  1. Giet een liter water in de kom en voeg de helft van het citroenzuur (50 g) toe.
  2. Roer het mengsel goed door tot al het poeder is opgelost.
  3. Vul dan de watertank van je Senseo tot MAX met het citroenwater.
  4. Schakel het apparaat in en plaats een van de gebruikte koffiepads in de padhouder.
  5. Plaats de kan, die ongeveer 1,5 liter vloeistof kan opvangen onder de tuit en druk herhaaldelijk op de tweekopsknop totdat het waterreservoir leeg is.
  6. Giet nu nog een liter water in je kom en meng het resterende citroenzuur (50 g) erdoor.
  7. Verwissel de eerste gebruikte pad voor de tweede en gebruik de tweekopsknop om ook deze reinigingsvloeistof door het apparaat te laten lopen.
  8. Verwijder tenslotte de watertank en veeg het voorzichtig schoon.
  9. Plaats de tank er weer in en vul deze met helder water, wat je ook door de koffiemachine laat lopen.
  10. Verwijder vervolgens de gebruikte coffee pad en veeg de padhouder schoon.
  11. Nu kun je weer heerlijke koffie zetten met je Senseo.

Ontkalk de Senseo met citroensapconcentraat

Als je met het concentraat van de gele plastic citroen wilt werken, dien je het concentraat met water te mengen in een verhouding van 1:15. Dat betekent dat je bijna een liter (0,9 liter om precies te zijn) water in een kom doet en daar 60 milliliter citroensapconcentraat bij giet. Gebruik dit citroenmengsel in plaats van citroenzuur en maak je padmachine schoon zoals hierboven staat beschreven.  

Let op: er zijn experts die het gebruik van citroenzuur afraden om kalkaanslag van koffiemachines te verwijderen. Bij heet ontkalken kan zich een even harde, witte laag afzetten, het calciumcitraat. Als je je Senseo verpest door een huismiddeltje te gebruiken, kun je mogelijk geen aanspraak maken op garantie. Wel moet gezegd worden dat de speciaal voor de Senseo ontwikkelde ontkalker ook citroenzuur bevat. 

Wat je niet moet gebruiken: ontkalk je Senseo niet met azijn

Aangezien azijn of azijnessence de rubberen afdichtingen of slangen in je apparaat kan aantasten, verkort dit de levensduur van je koffiemachine. Bovendien maakt schade veroorzaakt door azijnzuur de garantie ongeldig. De fabrikant waarschuwt dan ook nadrukkelijk om niet te proberen kalkaanslag in de Senseo te verwijderen met behulp van azijn.

Tot de verboden ontkalkers behoren ook: zwavelzuur, zoutzuur, sulfaminezuur (= sulfaminezuur) of andere ontkalkers op basis van een mineraal zuur. Philips raadt zijn eigen Senseo of Saeco ontkalkers aan. 

Waarom is het ontkalken zo belangrijk? 

Het ontkalken van een Philips Senseo koffiezetapparaat is een klus die je niet over het hoofd mag zien. Als eigenaar van een van deze koffiezetapparaten weet ik hoe belangrijk het is om deze onderhoudstaak uit te voeren om de levensduur van de machine te verlengen.

Een van de belangrijkste voordelen van het regelmatig ontkalken van je Senseo-koffiezetapparaat is het voorkomen van kalkaanslag die de interne onderdelen van het koffiezetapparaat kan beschadigen. Bovendien helpt ontkalken de koffiedosering en -smaak consistent te houden , wat vooral belangrijk is voor mensen zoals ik die een heerlijk en nauwkeurig kopje koffie waarderen.

Een ander voordeel van ontkalken is dat het het geluidsniveau tijdens het koffiezetten kan verminderen. De opeenhoping van kalkaanslag en andere afzettingen kan ervoor zorgen dat het koffiezetapparaat harder werkt en meer geluid maakt , wat erg vervelend kan zijn, vooral ’s ochtends als het gezin slaapt.

Hoe vaak moet je je Senseo koffiezetapparaat ontkalken?

Het in perfecte staat houden van je Senseo-koffiezetapparaat is essentieel om bij elk kopje van de beste koffie te kunnen genieten. De frequentie waarmee je ontkalkt is de sleutel om dit te bereiken .

Ik raad aan om de drie maanden te ontkalken, hoewel deze periode kan variëren afhankelijk van hoe vaak je je koffiezetapparaat gebruikt. Als je het apparaat vaak gebruikt, moet je het mogelijk vaker ontkalken . Aan de andere kant, als je het sporadisch gebruikt, is misschien minder vaak voldoende.

Het is belangrijk om niet te veel te ontkalken, omdat overmatig ontkalken de machine kan beschadigen. Idealiter niet meer dan zes keer per jaar.

Door een regelmatige ontkalking routine te volgen, kun je de levensduur van je Senseo-koffiezetapparaat verlengen en ervoor zorgen dat de koffie die je bereidt de kwaliteit heeft die je verdient.

Nu je toch bezig bent in de keuken, ben je wellicht ook benieuwd hoe het ontkalken van je Senseo, ook andere producten kan schoonmaken? Ontdek daarom hoe je gelijk je frituurpan kan schoonmaken of hoe je magnetron met behulp van citroen er weer als nieuw uit kan laten zien.

Veelgestelde vragen:

Wanneer moet je je Senseo apparaat ontkalken?

Als het lampje van het ontkalken aangaat moet je het apparaat ontkalken. Afhankelijk van het model gaat deze branden als er een bepaald aantal kopjes koffie is gezet. Mocht er geen ontkalkingsindicator op je Senseo zitten, dan raad ik aan je apparaat om de 3 maanden te ontkalken.

Waarom gaat het lampje niet uit na het ontkalken van de Senseo?

Soms komt het voor dat het rode indicatielampje blijft branden ondanks een geslaagde ontkalking. Heb je het ontkalkingsproces volgens de instructies uitgevoerd? Volgens Philips zou het dan moeten helpen om de machine minimaal tien seconden los te koppelen van het stroomnet en weer aan te zetten.

Brandt het indicatielampje nog? Zeer hard water en langdurig gebruik zonder ontkalken kunnen hiervan de oorzaak zijn. In dit geval zijn de kalkafzettingen in je machine waarschijnlijk niet volledig verwijderd. Voer een derde ontkalkingsproces uit, anders is er een mogelijkheid om contact op te nemen met de Philips-klantenservice.

Hoe kan ik voorkomen dat de koffiemachine zo snel verkalkt?

Kalkaanslag is een bestanddeel van drinkwater en daarom altijd een probleem voor apparaten – vooral bij hard water. In principe zijn er echter manieren om het kalkgehalte te verminderen. Dit werkt bijvoorbeeld met een waterontharder. Zo’n apparaat is echter kostbaar en het permanent ontharden van water is eigenlijk  helemaal niet aan te raden. Calcium en magnesium zijn de belangrijkste verharders. Beide stoffen zijn goed voor het lichaam. Hard drinkwater draagt dus bij aan de aanvoer van deze mineralen.

Een alternatief zou echter een waterfilter kunnen zijn. Als je via zo’n ding eerst het water giet en daarna in het waterreservoir van je Philips Senseo doet, verklein je de kans op kalkaanslag iets. Natuurlijk is zo’n product hiervoor ook geen echte garantie. Ontkalken is op de lange termijn effectiever en goedkoper, vooral omdat je de filters regelmatig moet vervangen.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *