Koper poetsen
Koper is een uitstekende warmtegeleider, daarom wordt dit metaal zo gewaardeerd als het om kookgerei gaat. Bovendien scoort de roségouden tint serieuze punten op het gebied van esthetische aantrekkingskracht, ervan uitgaande dat de koperen potten, pannen en accessoires in je keuken niet zijn aangetast. Helaas is aanslag volkomen onvermijdelijk bij het omgaan met koper, omdat het kan worden veroorzaakt door blootstelling aan vocht, menselijke aanraking en zelfs zuurstof. Koper kan in een oogwenk van helder en glanzend naar bruin en dof gaan, maar gelukkig kun je het koper poetsen maar hoe doe je dat?
Bekijk eerst of je koperen pan een olie- of laklaag heeft. Indien niet: Los 1 eetlepel zout op in 1 kopje azijn en zorg dat het volledig is opgelost. Breng het mengsel alleen aan op de buitenkant met een katoenen doek en laat het max. 30 min. zitten. Goed afspoelen en drogen.
Die prachtige potten en pannen zien er binnen de kortste keren weer als nieuw uit, als je maar leert hoe je koper op de juiste manier schoonmaakt. Daarom vraag je jezelf wellicht af: hoe kun je koper het beste schoonmaken en hoe kun je die warme, mooie afwerking behouden? Dat leggen we hieronder graag uit dus laten we snel aan de slag gaan.
Hoe koper schoon te maken
Op een basisniveau begint het schoonmaken van koperen potten en pannen zoals het schoonmaken van elke andere pot in de keuken: met water en zeep. Of je koper nu nieuw of al wat ouder is, alleen met de hand wassen! Zit er voedsel vast op de bodem van de pan? Inweken, niet schrobben. Vul de pan met heet water, of kook er zelfs water in op het fornuis. Kook geen zuur zoals azijn of citroensap. Deze zuren zijn geweldig voor het herstellen van de glans van buiten, maar je wilt ze van binnenuit weghouden, aangezien de koperen potten en pannen zijn bekleed met verschillende metalen die gevoelig kunnen zijn voor zuur. Vergeet voor de goede orde niet je spons schoon te maken of te vervangen nadat je dit keukenproject hebt aangepakt.
Water en afwasmiddel is vaak voldoende maar als je extra stap wilt doen, kijk dan naar onderstaande opties:
Een paar dingen die je moet weten voordat je begint
Koper is een zeer reactief metaal en het oxideert (dat wil zeggen dat het snel dof wordt) heel gemakkelijk, wat betekent dat zelfs licht gebruik een koperen pot er dof uit kan laten zien. Dat gezegd hebbende, er zijn een paar verzorgingstips om in gedachten te houden bij het omgaan met dit rood oranje metaal.
Water en agressieve chemicaliën zijn grote boosdoeners als het gaat om geoxideerd koper (en dit laatste kan zelfs blijvende schade aanrichten). Als je dus koperen kookgerei in je keuken hebt, wil je het nooit voor langere tijd in de gootsteen laten staan: was koperen potten en pannen met de hand en droog ze snel en grondig af met een schone theedoek. Met andere woorden, sla de hoge temperatuur van de vaatwasser en de langdurige blootstelling aan vocht die een droogrek met zich meebrengt over en je koper zal er blij mee zijn.
Nog 1 ding: voordat je begint, controleer nogmaals of je koper is verzegeld met olie of lak (dat wil zeggen: dat het een glanzende afwerking heeft). Als het is verzegeld, mag je het niet reinigen met een van de hieronder beschreven methoden, omdat deze producten de laag kunnen verwijderen. Reinig in plaats daarvan gelakt koper met een zachte doek gedrenkt in een oplossing van water met een druppel mild afwasmiddel. Wrijf zachtjes om stof en vuil te verwijderen en spoel de zeep vervolgens af met een vochtige doek. Gebruik daarna een droge doek en zorg ervoor dat je al het water van het oppervlak verwijdert.
1. Hoe koper te reinigen met azijn en zout
Benodigdheden:
- Witte azijn
- Zout
- Schone vod of doek
- Katoenen handdoek
Aan de slag:
- Los 1 eetlepel zout op in 1 kopje azijn. Zorg ervoor dat het volledig is opgelost, aangezien zout schurend kan zijn.
- Breng het mengsel aan op de buitenkant van het koper met een katoenen lap of doek. Laat het maximaal 30 minuten zitten. Reinig de binnenkant niet met dit mengsel.
- Goed afspoelen en afdrogen.
Pro-tip: probeer voor kleinere items en als alternatief voor de bovenstaande methode aanslag weg te koken. Voeg de opgeloste zout-en-azijn oplossing toe aan 3 kopjes water in een grotere pan. Dompel het koperen voorwerp onder in de vloeistof en breng aan de kook. Blijf koken tot de aanslag is opgelost. Laat afkoelen in de pot. Zodra het is afgekoeld, verwijder je het en was je het goed met milde zeep en water. Grondig drogen. Als er wat aanslag achterblijft, probeer dan een andere volledig natuurlijke methode of commerciële reiniger.
2. Hoe koper te reinigen commercieel product
Benodigdheden:
- HG Koper Glans Shampoo of 3G Professioneel Koperglans
- Katoenen handdoek
Aan de slag:
- Zorg ervoor dat de producten helemaal stofvrij zijn
- Goed schudden voor gebruik
- Breng de koperglans aan met een zachte doek en verdeel goed over het oppervlak van het product.
- Tenslotte, neem een droge, zachte doek en poets de koperglans er weer uit voordat deze droog is.
3. Hoe koper te reinigen met bloem en azijn
Benodigdheden:
- Meel
- Zout
- Gedistilleerde witte azijn
- Wit T-shirt of vod
- Katoenen handdoek
Aan de slag:
Zuren zoals azijn helpen bij het verwijderen van koperaanslag en meel zorgt ervoor dat het blijft plakken zonder al te veel risico op krassen op het metaal. Volg met dat in gedachten deze stappen:
- Begin met het schoonmaken van de koperen pan / pot van binnen en van buiten met een mild afwasmiddel en water.
- Combineer in een aparte kom 1/4 kop bloem en 1/4 kop zout. Voeg proportioneel meer toe, afhankelijk van de grootte van het item dat je aan het schoonmaken bent.
- Voeg al roerend langzaam voldoende azijn toe om een pasta te maken.
- Gebruik alleen aan de buitenkant een droge doek om de pasta voorzichtig op het koper te wrijven om de aanslag op te lossen. Het doek kan donkerder worden als hij de aanslag verwijdert. De roze gloed zegt dat de oplossing werkt.
- Als er nog een paar plekjes over zijn, probeer het dan opnieuw of overweeg een commercieel product.
- Spoel en maak grondig droog.
Pro-tip: laat koper niet gedurende langere tijd in zuren zoals azijn, weken. Hoewel azijn kan worden gebruikt voor het reinigen en herstellen van de glans van koper, kan langdurige blootstelling het metaal beschadigen. Het mengsel mag alleen op de buitenkant van de pot of pan worden aangebracht om de glans te doen herleven.
4. Hoe koper te reinigen met citroensap en maizena
Benodigdheden:
- Citroensap
- Maïszetmeel
- Zout
- Microvezeldoek
Aan de slag:
Zowel azijn als citroensap zijn geweldige biologische opties om de glorie van koper te herstellen, maar citroensap, met zijn lage pH-waarde, is een nog krachtiger reinigingszuur. Gebruik net als andere koperreinigers citroen alleen aan de buitenkant van de pot of pan. Maïzena en zout, dat korrelig kan zijn, moeten ook voor de buitenkant worden bewaard.
- Was van binnen en van buiten met afwasmiddel en een spons om vuil en vuil te verwijderen.
- Combineer gelijke delen maizena en zout in een aparte kom. Probeer, afhankelijk van de grootte van je item, een paar eetlepels maizena en zout.
- Voeg net genoeg citroensap toe voor een pasta achtige consistentie.
- Veeg de pasta op het koper met een doek.
- Nadat het volledig is bedekt, was en droog je het grondig.
Pro-tip: heb je geen maizena? Maak je geen zorgen! Terwijl de maïzena een relatief niet-schurende manier biedt om een zelfgemaakte pasta te maken, kunnen zout en citroen op zichzelf voldoende zijn. Snijd de citroen gewoon doormidden en druk hem in een berg zout. Schrob vervolgens de koperen buitenkant. Het zout gaat samen met het zuur van de citroen om de oxidatie met een beetje schrobben op te lossen. Spoel en droog volledig.
Mocht je het je afvragen, hier is de juiste manier om een microvezeldoek te wassen om zijn reinigingskracht te behouden.
En andere producten? Hoe kun je koperen sieraden schoonmaken?
Als je koperen ringen, kettingen en armbanden, stof en aanslag hebt verzameld is het gemakkelijk om hun glans te herstellen. Hier lees je hoe je sieraden met natuurlijke ingrediënten schoonmaakt.
- Maak goed nat.
Knijp voldoende citroensap in een kom om de sieraden te bedekken en voeg een of twee theelepels zout toe. Doe de koperen sieraden in de oplossing en laat het een paar minuten intrekken.
- Spoelen en drogen
Spoel de sieraden af onder stromend water en poets ze droog om ze op te poetsen.
Waarom verkleurt koper?
Na verloop van tijd kunnen koperen potten en pannen hun helderheid verliezen. Ze kunnen ook gevlekt, bruin of zwart worden. Dit proces wordt oxidatie genoemd en vindt plaats wanneer lucht het metaal raakt. Als water of zout hieraan wordt toegevoegd, kan het metaal veranderen in wat technisch bekendstaat als kopergroen. Die groenige kleur staat misschien charmant op een tuinhek, maar op een pan een stuk minder. Ironisch genoeg kan oxidatie het onderliggende metaal daadwerkelijk beschermen, hoewel het niet een look is die we waarderen in de keuken.
Indien je aangekoekte pannen hebt hoef je niet bij de pakken te gaan neerzitten. De afwerking kan worden hersteld met zachte zuren, waarvan sommige al in uw keuken aanwezig kunnen zijn.
Hoe vaak moet je koper schoonmaken?
Een reinigingsschema voor koper is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en gebruik. Maar er is een verschil tussen dagelijks schoonmaken en poetsen. Schoonmaken verwijdert stof van de pannen, evenals vuil dat is achtergebleven bij het koken. Voor de pannen die je vaak gebruikt, stellen we voor om deze na elk gebruik schoon te maken met een milde zeep en een spons. Probeer agressief schrobben te vermijden, aangezien dit de doorgewinterde (en niet-klevende!) grijze binnenkant kan aantasten en de buitenglans kan wegslijten.
Hoe het verkleuren van koper te voorkomen?
Voorkom het verkleuren van koper door er direct na het schoonmaken een dunne laag baby- of minerale olie overheen te vegen. Dit is het punt: het metaal moet volledig worden schoongemaakt voordat je de olie aanbrengt, maar dit is een stap die de moeite waard is. Koper begint te verkleuren zodra het is schoongemaakt. De olie sluit het koper af van de lucht en vertraagt het verkleuringsproces.
Hoe houd je koper glanzend?
Geloof het of niet, regelmatig gebruik houdt koper glanzend, dus je eerste verdedigingslinie is om te blijven koken! Daarna, door na elk gebruik een mild afwasmiddel en water te gebruiken en vervolgens grondig af te drogen. Zelfs pannen die in de kast staan, kunnen stof en keuken vuil verzamelen, dus geef ze om de paar maanden een bad als ze niet in de kook rotatie zijn.
Andere tips:
- Verwarm niet voor en zet geen lege koperen pot of pan op het fornuis. Er moet iets in de pan zitten om de hitte te absorberen, anders kan de binnenkant beschadigd raken.
- Gebruik een houten lepel of gecoate teflon spatel om te roeren. Metalen kookgerei kan de binnenkant van de pan krassen en beschadigen.
- Vermijd schurende reinigingsmiddelen en schrobborstels. Gebruik alleen specifieke commerciële producten voor koper en zachte sponzen.
- Droog koper volledig voordat je het opbergt.
Nu je toch aan het schoonmaken bent in huis, ben je wellicht ook benieuwd hoe je andere producten kan schoonmaken? Ontdek daarom hoe je gelijk het zilver bestek kan schoonmaken of hoe je je gietijzeren pannendragers er weer als nieuw kan laten zien.
Veelgestelde vragen:
Gebruik geen staalwol of schuurmiddel want dit kan het koper aantasten.
De combinatie van het azijnzuur (azijn) en natriumchloride (keukenzout) lost koperoxide op en maakt het koper weer glanzend.
Hoewel misschien niet de meest milieuvriendelijke optie ten opzichte van andere producten, maar je kunt inderdaad koper reinigen met cola. Week het koperen voorwerp gewoon een uur in de koolzuurhoudende drank. Schrobben is niet nodig.