Tuinmeubelen schoonmaken
Tuin / buiten

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Houten tuinmeubelen zijn, mits goed onderhouden, een geweldige investering die jarenlang zijn kwaliteit en uitstraling zal behouden. Echter kunnen tuinmeubelen na een paar maanden winterweer er wat mat uitzien. Echter, nu het warmere weer voor de deur staat, is het tijd om de meubelen er tiptop uit te laten zien. Slechts één zonnige middag kan voldoende zijn om de beste tuinmeubelen klaar te maken voor zomerse barbecues en buiten avonden, maar hoe kun je, jouw houten tuinmeubelen het beste schoonmaken?

Neem een emmer met schoon warm water en wat mild wasmiddel zoals groene zeep. Was de meubelen met een zachte doek of een borstel met gemiddelde haren en spoel vervolgens goed af met een tuinslang. Laat vervolgens de meubelen goed drogen voordat je het gaat gebruiken om schimmelvorming te voorkomen.

Bekijk onderstaand artikel over hoe het beste tuinmeubelen kan schoonmaken om de beste resultaten te bereiken. Houten tuinmeubelen leren schoonmaken is niet ingewikkeld. Echter, afhankelijk van de tijd die je hieraan wilt besteden en de conditie van de meubelen, zijn er 3 stappen die je kunt overwegen. De eerste stap, indien je alleen wilt schoonmaken tot stap 2 om te schuren voor hardnekkige vlekken en stap om een beschermlaag aan te brengen:

1ste Stap: Was je meubels met warm zeepsop

2de Stap: Hardnekkig vuil en vlekken licht weg schuren

3de Stap: Bescherm het hout met verf, olie of vlekken

Hoe houten tuinmeubelen schoon te maken

Houten meubelen hebben een beetje onderhoud nodig, zodat ze hun uiterlijk en levensduur niet verliezen. Omdat het meubilair buiten staat, is de kans groter dat het wordt bedekt door vuil en stof dan bij binnenmeubilair. Afhankelijk van de houtsoort die in het meubel wordt gebruikt, kunnen de onderhouds- en reinigings vereisten en -frequentie variëren. Teakhouten tuinmeubelen worden bijvoorbeeld over het algemeen beschouwd als beter bestand tegen externe elementen dan andere houtsoorten.

Cypress, Cedar en Redwood zijn andere houtsoorten die vaak worden gebruikt om tuinmeubelen te maken. Het maakt echter niet uit welk type houten meubel je aanschaft, er zijn een paar universeel toepasbare regels om je houten tuinmeubelen te onderhouden en schoon te houden. Hier zijn onze beste tips om ervoor te zorgen dat je houten meubels schoon blijven en er als nieuw uitzien!

1. Stap 1: Was je meubels met warm zeepsop

Een van de beste eigenschappen van houten tuinmeubelen, naast het elegante uiterlijk, is dat je geen extra hi-tech gereedschap nodig hebt om het schoon te maken. Alles wat de meeste houten meubelen nodig hebben voor een grondige reiniging is een mild wasmiddel (bijvoorbeeld groene zeep) vermengd met warm water. 

Benodigdheden:

  • Emmer met schoon warm water
  • Mild wasmiddel zoals groene zeep of houtreiniger
  • Scheutje azijn of bleekmiddel (optioneel)
  • Zachte doek of spons

Aan de slag:

Zodra je je warme zeepwatermengsel hebt gemaakt, kun je er een scheutje azijn of bleekmiddel aan toevoegen om mos of schimmel van het meubilair te verwijderen. Dit werkt goed voor bepaalde soorten meubels, zoals Teak. Maar als je gewoon een kant-en-klare oplossing wilt gebruiken, speciaal voor het reinigen van houten tuinmeubelen, kun je een van de vele in de handel verkrijgbare houtreinigers gebruiken zoals HG tuinmeubelreiniger.

Het wordt echter niet aanbevolen om agressieve chemicaliën op het hout te gebruiken om de natuurlijke oliën van het hout te verwijderen. Zorg er bovendien voor dat je tijdens het wassen van de houten meubels een zachte doek of een borstel met gemiddelde haren gebruikt om te schrobben en schrob altijd in de richting van de nerf. Dit voorkomt ongewenste krassen en dof worden van hout.

Let op: Veel mensen pleiten voor het gebruik van hogedrukreinigers voor het schoonmaken van houten tuinmeubelen. Hoewel dit een aantrekkelijke keuze kan zijn, kun je deze het beste vermijden. Dit komt doordat de hogedrukreinigers de natuurlijke oliën van het hout verwijderen en de interne cellulose structuur vernietigen, waardoor het er mat uit kan zien.

Bovendien kunnen door de hoge druk van dergelijke hogedrukreinigers ook de meubelverbindingen los gaan zitten. In plaats daarvan kun je eenvoudig een tuinslang met constante druk gebruiken om de meubels af te spoelen. Dit zal niet alleen het werk doen om vuil, resten of schuim goed af te wassen, maar het zal ook ongerechtvaardigde schade aan het meubilair voorkomen. 

Als je het meubel hebt gewassen, zorg er dan voor dat het voldoende tijd heeft om goed in de zon te drogen voordat je het gaat gebruiken. Vocht dat vastgehouden wordt in het meubel kan leiden tot schimmelvorming. 

2. Stap 2: Hardnekkig vuil en vlekken licht weg schuren

Zelfs bij de beste tuinmeubelen kunnen na verloop van tijd een paar hardnekkige vlekken ontstaan en daarvoor is een simpele wasbeurt misschien niet genoeg. Bovendien ontwikkelt tuinmeubilair dat in de loop van de tijd verouderd is, een zilverachtige laag die moeilijk te verwijderen is met eenvoudig wassen. Voor deze hardnekkige vlekken, de zilverachtige laag of enige ruwheid die door externe elementen op het houten meubilair is ontstaan, kun je het beste de bovenkant van het hout lichtjes opschuren.

Benodigdheden:

  • Medium ruw schuurpapier van korrel 80
  • Fijn schuurpapier van korrel 120
  • Zachte pluisvrije doek of stofdoek

Aan de slag:

Voordat je begint met schuren, moet je ervoor zorgen dat het meubel gelijkmatig is opgedroogd. Dit geeft je een mooi, glanzend en egaal oppervlak en meer controle tijdens het schuurproces. Je kunt beginnen met het schuren van houten tuinmeubelen met ruw schuurpapier in de korrelgrootte 80.

Zorg er echter voor dat je over het algemeen lichte, gelijkmatige kracht gebruikt. Als er bijzonder hardnekkige vlekken zijn, kun je je meer op deze gebieden concentreren. Oefen geen overmatige kracht uit, aangezien dit het meubilair kan beschadigen. Als je het hele meubel voorzichtig voldoende hebt geschuurd met schuurpapier van korrel 80, kun je  doorgaan naar het volgende fijne schuurpapier van korrel 120. Dit zal helpen om de gladheid en glans van het meubilair te herstellen.

Je kan variëren met de korrel van het schuurpapier dat je  gebruikt in overeenstemming met het gebruikte type houten meubel. Voor hardhout zijn ruw en middelgrof schuurpapier bijvoorbeeld voldoende. Voor naaldhout zou fijn schuurpapier echter het bovenoppervlak van het hout verwijderen zonder overmatige schade aan het meubilair aan te richten.

Bij het schuren van houten meubelen is het belangrijk om niet te vergeten met de richting van de nerf mee te schuren. Door tegen de stroom in te gaan, kan het meubilair zijn glans verliezen en krassen krijgen.

Let op: Veel mensen gebruiken elektrische schuurmachines tijdens het schuren van hout. Hoewel elektrische en elektrische schuurmachines een handige manier zijn om meubels te schuren, kan de overmatige hitte die hierdoor wordt gegenereerd het hout beschadigen en zwarte vlekken achterlaten. Daarom verdient het de voorkeur om in plaats daarvan handmatig schuurpapier te gebruiken. 

3. Stap 3: Bescherm het hout met verf, olie of vlekken

Bescherming van houten tuinmeubelen is essentieel voor het verlengen van de levensduur. Nadat je je tuinmeubelen hebt gewassen en geschuurd om het gladde en glanzende oppervlak eronder zichtbaar te maken, kun je ze in een aantal beschermende oplossingen smeren. Hier zitten veel voordelen aan. Het gebruik van beschermende verf, olie of beits kan helpen om de kleur van het houten meubilair levendiger te maken, deze natuurlijke kleur te behouden en een beschermingslaag te bieden tegen invloeden van buitenaf.

Benodigdheden:

  • Hout Poetsmiddel
  • Houtverf
  • Hout beschermer
  • Hout Impregneer olie 
  • Houtbeits

Aan de slag:

Liefhebbers van tuinmeubelen gebruiken vaak houtbeschermers om ervoor te zorgen dat hun houten meubels hun rustieke natuurlijke kleur behouden en beschermd blijven tegen UV-stralen. Je kan echter ook houtbeitsen gebruiken om een ​​beschermende laag aan te brengen en ervoor te zorgen dat het natuurlijke hout van onderaf zichtbaar blijft. 

Impregneerolie, poetsmiddelen en verf bedekken de bovenste laag van het houten meubilair en beschermen het tegen externe elementen. Deze verf- of poetslaag kan echter afbladderen of slijten en zal na verloop van tijd moeten worden opgefrist. Hoewel houtolie vaak wordt gebruikt, wordt het niet altijd aanbevolen voor tuinmeubilair.

Dit komt doordat, in sommige gevallen, het gebruik van hout oliën kan leiden tot schimmelgroei op houten meubelen. Daarom is het altijd aan te raden om de instructies van de fabrikant te raadplegen voordat je houtoliën aanbrengt.

Nu je toch aan het schoonmaken bent in de tuin, ben je wellicht ook benieuwd hoe je andere producten kan schoonmaken? Ontdek daarom hoe je gelijk de het zonnescherm kan schoonmaken of hoe je de schutting er weer als nieuw kan laten zien.

Veelgestelde vragen:

Moeten houten tuinmeubelen worden afgedekt?

Het afdekken van tuinmeubilair kan een uitstekende manier zijn om het te beschermen tegen onvoorspelbare buitenomstandigheden. Of het nu regen, insecten of kleine ongedierte zijn die je meubels kunnen beschadigen, het gebruik van hoezen voor tuinmeubelen is een uitstekende manier om ze tegen schade te beschermen.

Maar het kiezen van het juiste type meubelhoes is van het allergrootste belang. Zorg ervoor dat de gebruikte stof van goede kwaliteit is en ademend is. Indien de stof niet ventileert, dan kan het meubilair gaan ‘zweten’, wat leidt tot schimmel en meeldauw onder warme en vochtige omstandigheden.

Hoe vaak moet je houten tuinmeubelen schoonmaken?

Als algemene regel geldt dat je houten tuinmeubelen minimaal drie tot vier keer per jaar moet schoonmaken. Na de winter heeft hij een grondige schoonmaakbeurt nodig, zodat hij klaar is voor gebruik in de lente als het weer warmer wordt. Je moet het in de zomer minstens één keer schoonmaken. Als je de meubelen in de wind en regen laat staan, kan het nodig zijn om je meubelen vaker schoon te maken. Je moet er ook voor zorgen dat je meubels schoon zijn voordat je ze inpakt voor de winter, aangezien vlekken enkele maanden nodig hebben om in te trekken, wat rampzalig kan zijn voor je houten tuinmeubelen.

Hoe lang gaan houten tuinmeubelen mee?

Houten tuinmeubelen kunnen behoorlijk lang meegaan met gemiddeld zo’n 15 jaar. Maar afhankelijk van de houtsoort en het onderhoud kunnen je meubelen wel 25 tot 50 jaar meegaan, misschien zelfs langer!

Houd er echter rekening mee dat de eerste factor in de levensverwachting van je houten tuinmeubelen de kwaliteit en het type hout is waarvan het is gemaakt. Dit is waar het echt loont om een ​​beetje extra te investeren voor een product.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *