Kliko schoonmaken
Tuin / buiten

Hoe een kliko schoon te maken?

Kliko’s of andere containers kunnen na verloop van tijd  vliegen en andere indringers aantrekken. Ze kunnen ook erg vies en gaan stinken. Met name tijdens de zomermaanden kunnen kliko’s buiten bijzonder vies worden omdat ze meestal voedsel en andere items bevatten die kunnen bederven in de hitte. Bedorven voedsel kan vliegen aantrekken, die eieren leggen en ook tot maden plagen kunnen leiden. Niet echt een fijne gedachte, toch? Het schoonmaken van je kliko buiten is heel eenvoudig op een natuurlijke manier met een paar huishoudelijke ingrediënten en een paar schoonmaakspullen. Als je merkt dat je je adem inhoudt, je volle vuilniszak in de bak gooit en wegrent, is het misschien tijd voor een grondige reiniging dus laten we snel aan de slag gaan. 

Leg de kliko op z’n zij en spoel deze uit. Pak vervolgens een emmer met water en maak een sopje aan. Schrob vervolgens met een ragebol of bezem de binnenkant van de kliko. Tenslotte, afspoelen met water en laat het deksel open en laat de binnenkant een nachtje drogen in de buitenlucht.

Je kliko of container staat buiten en stinkt niet in je huis, maar dat betekent niet dat hij af en toe geen aandacht nodig heeft.  Deze eenvoudige stapsgewijze instructies laten zien hoe je een kliko buiten kunt schoonmaken en het hele jaar door schoon kunt houden…zelfs als ze in de zomer echt vies worden!

Dit heb je nodig: 

Om het goed uit te voeren, heb je de volgende producten nodig:

  • Emmer
  • Water
  • Allesreiniger (of nog beter: groene zeep of een andere reiniger op natuurlijke basis)
  • Ragebol of bezem

Hoe maak je een kliko schoon?

Voordat je begint met schoonmaken, plaatst de kliko dicht bij een waterbron en waar het water gemakkelijk kan weglopen. Het is ook aan te raden om handschoenen te dragen vanwege de hygiëne.

  • Het beste is om de kliko schoon te maken, net nadat die geleegd is zodat je niet met eventuele vuilniszakken of losse rommel zit. 
  • Spoel de kliko uit. Gebruik een hogedrukreiniger of een tuinslang om de kliko grondig uit te spoelen. Het is het gemakkelijkst om de kliko op de kant te draaien en te spuiten, zodat het vuile water niet op de bodem blijft zitten.
  • Pak een emmer met water en maak een sopje met allesreiniger (kijk of je een milieuvriendelijk product kan gebruiken zoals Groene zeep)  
  • Schrobben. Dompel je uitschuifbare borstel een paar keer in de emmer om de kliko van binnen en van buiten te schrobben met het sopje.
  • Afspoelen met schoon water. Gebruik een tuinslang of hogedrukreiniger om de binnen- en buitenkant van de kliko te spoelen. 
  • Laat de kliko in de buitenlucht drogen. Laat het deksel open en laat de binnenkant een nachtje drogen.

Hoe houd je de kliko langer schoon?

Nu de kliko schoon is, is het makkelijkste om deze ook langer schoon te houden, maar hoe doe je dat? Hieronder lees je enkele tips:

  • Leg oude krant op de bodem van de container. Zo blijft het afval minder makkelijk aan de bodem kleven wanneer deze geleegd wordt en voorkom je dat het afval sneller schimmelt. Je kunt ervoor kiezen om na elke keer legen, eerst wat oude kranten of stro onder in de kliko te leggen. Op deze manier zorg je ervoor dat eventueel vocht wordt opgenomen en de bodem niet zo vuil wordt. 
  • Gooi in ieder geval geen natte spullen in de kliko en laat vochtige etensresten in de gootsteen uitlekken. 
  • Stank van de kliko komt mede doordat het met warm weer gaat broeien. Zet daarom de kliko op een plek uit de zon of een zo koel mogelijke plek in de tuin.
  • Tenslotte, wat ook helpt is om de kliko elke inzamelronde toch te laten leggen, ook als deze nog niet helemaal vol zit. 

Ongedierte voorkomen?

Vooral de kliko voor het GFT-afval is vaak een broedplek voor maden, de larven van vliegen. Ze hebben een razendsnelle levenscyclus en elke paar dagen ontwikkelen de maden zich tot vliegen, die vervolgens weer eitjes leggen waar nieuwe larven uit voortkomen. Aangezien kliko’s vaak één keer per week of minder vaak geleegd worden, krijgen ze de kans om zich enorm snel te vermeerderen. Met de volgende tips kun je de overlast beperken:

  • Kokend water. De makkelijkste manier om maden in een container te bestrijden is om kokend heet water over de maden heen te gieten. Giet het water voorzichtig langs de binnenwanden van je kliko. Het kokende water zal alle insecten onmiddellijk doden. 
  • Gebruik azijn om maden in je kliko te bestrijden. Als je een meer natuurlijke methode wilt proberen, probeer dan een oplossing van één deel azijn met drie delen kokend water. Deze oplossing zal de levende maden doden maar ook de geur die de vliegen aantrekt verwijderen. Hierdoor kunnen ze geen eieren leggen. Om deze methode echter effectief te laten zijn, moet je het proces minstens één keer per week herhalen, wat tijdrovend kan zijn.
  • Leg een tak, klimop of lavendel in de container. De maden hebben een hekel aan de geuren en gaan er zelfs dood aan.
  • Strooi een dun laagje zand op de bodem van de container. Hierin kunnen de maden zich niet goed voortbewegen.
  • Verpak vlees, groente en andere etenswaren goed. Bijvoorbeeld in een krant of een biologisch afbreekbare zak. Dit is bij uitstek voedsel waar de maden (snel) van groeien.
  • Gooi je etensresten onverpakt in de container? Strooi hier dan wat zout overheen. Zout neemt het vocht uit de resten op, waardoor de omgeving voor vliegen minder aantrekkelijk wordt om eitjes in te leggen. Zeker niet te veel, want zout verstoort het composteerproces.
  • Een panty of ander oud kledingstuk met mottenballen zorgt ervoor dat de meeste vliegen je kliko overslaan. Zorg dat ze het groenafval niet raken en je ze er weer uithaalt voordat de bak geleegd wordt, want mottenballen zijn niet goed voor gft-afval.

Professionele hulp nodig?

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je het schoonmaken van een kliko ook aan anderen overlaten. Afhankelijk van de omstandigheden en het bedrijf kun je dat na elke keer laten doen of bijvoorbeeld maandelijks of 1 keer per jaar. Door even te Googlen kun je al snel een bedrijf vinden in de buurt die biedt wat je zoekt. 

Veelgestelde vragen:

Hoe vaak moet je een kliko schoonmaken?

Gebruik de bovenstaande tips om je kliko minstens twee keer per jaar schoon te maken. Echter, in de zomer is het wellicht vaker nodig.

Kun je ook een kliko kopen?

Jazeker. Je kunt deze direct kopen bij het bedrijf dat deze produceert (Kliko Groep) . Echter, kun je deze kliko’s vinden op bijvoorbeeld Bol.com of andere websites. Je hebt ze in verschillende soorten en maten dus kijk goed welke je nodig denkt te hebben.

Welke middel is het beste om de kliko schoon te maken?

Elke allesreiniger voldoet bijna, maar het is nog beter om te kijken naar een product wat niet schadelijk is voor het milieu aangezien je de kliko buiten schoonmaakt. Goede voorbeelden zijn Green Soap of Groene Zeep van Driehoek die je bijna in elke supermarkt kan vinden. Deze producten hebben geen invloed op het composteringsproces en zijn grotendeels biologisch afbreekbaar en dus niet minder schadelijk voor het milieu.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *