Gietijzeren pannendragers schoonmaken
Bijna elke keer dat de kookplaat wordt gebruikt, worden pannendragers vervuild door spatten, morsen of kookvet. Opgehoopt voedsel en vet is lelijk en vormt een brandgevaar in de buurt van gasbranders. Het gietijzer op een pannendrager heeft een coating die een andere reiniging vereist dan gietijzeren kookgerei. Maar hoe kun je gietijzeren pannendragers het beste schoonmaken? Dat leggen we in dit artikel precies uit.
Leg de pannendragers in een gootsteen met zeer heet water. Laat ze ongeveer 15 minuten in dit water weken. Doordrenk een afwasborstel met wat afwasmiddel en schrob de pannendragers helemaal schoon. Zorg dat ze goed drogen voordat je ze terug plaatst om ervoor te zorgen dat ze niet gaan roesten.
Hieronder vind je een handige handleiding om gietijzeren pannendragers schoon te maken maar ook andere gietijzeren producten die je wellicht in de keuken liggen.
! Let op: gietijzeren pannendragers dienen anders schoongemaakt te worden dan andere gietijzeren producten in de keuken in verband met de coating. Lees daarom het artikel goed door.
Handleiding voor het reinigen van gietijzeren pannendragers
De beste manier om je gietijzeren pannendragers effectief schoon te maken, is eigenlijk de eenvoudigste methode.
- Haal de pannendragers van het fornuis en plaats ze in een gootsteen vol zeer heet water. Als je ze extra goed wilt schoon krijgen kun je wat waspoeder toevoegen om de zeer hardnekkige vlekken weg te krijgen.
- Laat ze ongeveer 15 minuten in dit water weken om eventueel opgehoopt voedselresten en vet los te krijgen.
- Doordrenk een afwasborstel met wat afwasmiddel en schrob de pannendragers helemaal schoon, zorg ervoor dat je in alle hoeken en gaten komt.
- Als je liever staalwol gebruikt in plaats van de andere borstels, dan kun je het afwasmiddel toevoegen aan het water in de gootsteen en ervoor zorgen dat de pannendragers goed nat worden terwijl je ze schrobt met de staalwol.
- Nadat de dragers grondig zijn geschrobd, moet je ze goed drogen voordat je ze terug plaatst om ervoor te zorgen dat ze niet gaan roesten.
Wat je moet vermijden bij het schoonmaken van je gietijzeren pannendragers
- Probeer de gietijzeren pannendragers niet in je vaatwasser te plaatsen, deze kunnen in de machine dof worden.
- Het is ook niet aan te raden om producten met bleekmiddel te gebruiken voor de gietijzeren pannendragers. Daarnaast is het ook het beste om chloor en citroensap te vermijden. Deze vloeistoffen kunnen het gietijzer beschadigen.
- Als je scheuren of schilfers in de afwerking van je pannendragers ziet, is het raadzaam om deze zo snel mogelijk te vervangen voordat de schade erger wordt.
In de toekomst kun je het beste het schoonmaken van je gietijzeren pannendragers toevoegen aan je wekelijkse lijst met huishoudelijke klusjes. Dit zal een veel sneller en eenvoudiger proces zijn als het vaak wordt gedaan, omdat het voedsel en het vet niet zoveel tijd hebben om zich op te bouwen.
Hoe grotere gietijzeren pannendragers schoon te maken
Als je pannendragers een beetje te groot zijn om in de gootsteen af te wassen, probeer ze dan een tijdje in bad te laten weken. Koop een goedkope, rubberen antislipmat om ze voorzichtig op te leggen zodat ze geen krassen op je bad maken en bedek ze met warm water en afwasmiddel. Nadat je het vet en vuil hebt verwijderd, spoel je ze af met water en droog je ze goed af.
Hoe maak je een gietijzeren (koeken) pan schoon?
Bij het schoonmaken van gietijzeren kookgerei is het altijd het beste om in ieder geval geen producten in de de vaatwasser te doen. Dat komt doordat deze methode het oppervlak van de pan van zijn anti-aanbaklaag kan ontdoen (gladde, meerdere lagen dunne olie), waardoor het minder effectief wordt tijdens gebruik.
Neem in plaats daarvan wat keukenpapier en veeg de binnenkant van de koekenpan of pan af terwijl deze nog warm is om overtollig voedsel en olie te verwijderen. Spoel het vervolgens af onder heet stromend water en wrijf zachtjes met een niet-metalen, niet-schurende spons met een klein beetje afwasmiddel om eventuele voedselresten te verwijderen. Gebruik geen harde spons, aangezien dit de anti-aanbaklaag kan aantasten.
Je moet je koekenpan of pan na elke reiniging licht invetten om hem in goede staat te houden. Doe dit door ervoor te zorgen dat alle sporen van vocht verdwenen zijn voordat je het op een laag tot middelhoog vuur verwarmt. Voeg een halve theelepel olie toe aan de pan en verdeel de olie met keukenpapier over de binnenkant. Het oppervlak van je koekenpan of pan moet er nu donker en glad uitzien. Laat de pan afkoelen voordat je hem wegzet.
Hoe verwijder je aangebrande etensresten uit een gietijzeren (koeken) pan?
Giet wat heet water in de pan en voeg ongeveer drie eetlepels grof zeezout toe. Wrijf met een spons over de plakkerige resten. Mocht je het echt niet schoon krijgen, dan kun je overwegen om een panneschraper te kopen want deze tast de anti-aanbaklaag niet aan.
Hoe maak je een gietijzeren grill schoon?
Er zijn een paar verschillende manieren om je gietijzeren grill er zo goed als nieuw uit te laten zien:
1. Gedistilleerde azijn
Wrijf het oppervlak in met gedistilleerde witte azijn en laat het een paar minuten intrekken. Zodra de azijn alle afzettingen van roest, vet en vuil op begint te lossen, gebruik je een staalborstel of een stukje staalwol om het betreffende gebied schoon te maken. Herhaal dit proces totdat alle resten verdwenen zijn, spoel daarna goed af met schoon water en droog grondig af.
2. Baking soda
Of u kunt een dikke pasta maken met baking soda en water. Breng de pasta aan op de opeenhoping van roest of vuil op je grill en laat het daar twee tot drie uur zitten. Schrob vervolgens de pasta weg met staalwol en herhaal indien nodig. Spoel je grill goed af en droog daarna goed af.
3. Zeezout
Tot slot, voor bijzonder stugge vlekken wanneer je iets meer nodig hebt wat goed kan schuren dan baking soda of azijn, maak dan een dikke pasta met water en grof zeezout. Breng het aan op het aangetaste gebied en gebruik dan staalwol of een staalborstel om het weg te schrobben. Je kunt het proces herhalen als je nog wat roest of resten hebt om te verwijderen, vergeet dan niet om goed af te spoelen en grondig af te drogen als je klaar bent.
Ook de rest van je keuken een opfrisbeurt geven? Ontdek hoe je gelijk de afzuigkap kan schoonmaken of en hoe je de afwasmachine er weer als nieuw uit kan laten zien.
Veelgestelde vragen:
Het beste is om een gietijzeren geëmailleerde pan schoon te maken met warm water en een spons en eventueel een klein beetje afwasmiddel. Spoel hem daarna goed af en maak de pan goed droog alvorens je hem terug zet in de kast.
Dit type pan kun je ook schoonmaken met warm water en zachte spons, meer heeft daarnaast nog iets meer verzorging nodig. Spoel de pan af met water en droog de pan grondig. Aangezien de pan een beetje vettig moet blijven, wrijf de pan in met wat keukenpapier en een beetje zonnebloem of arachideolie (liefst geen olijfolie). Door de olie droogt je pan niet uit en gaat deze ook niet roesten.
Jazeker, een goede optie is om azijn te gebruiken maar het werkt alleen als ze niet echt vies zijn. Maak een oplossing van gelijke delen water en azijn en giet de oplossing in een spuitfles om het gemakkelijk aan te brengen. Het zuur helpt namelijk om de resten op de roosters te breken en is een meer natuurlijke manier om schoon te maken dan andere opties.