frituurpan schoonmaken
Keuken

Frituurpan schoonmaken

Je hebt de frituurpan tevoorschijn gehaald voor weer een gezellig avondje met vrienden. En natuurlijk is er een  mysterieuze  chef-kok, die de friteuse de vorige keer heeft gebruikt en hem heeft opgeborgen zonder grondig schoon te maken. Dus voordat je aan de slag gaat, is het goed om te weten hoe je de frituurpan op de juiste manier schoonmaakt, maar hoe doe je dit het beste? 

Haal de stekker uit het stopcontact en haal de olie en het mandje eruit. Veeg het verwarmingselement schoon met keukenpapier. Vul de friteuse met heet water en laat 30 min. staan. Gebruik een spons om de zijkanten en bodem schoon te maken. Spoel de frituurpan af en laat volledig drogen. 

Laat vuil niet in de weg zitten – lees hier hoe je een friteuse op de juiste manier schoonmaakt. Het kost wat tijd om te leren hoe je de onderdelen van een friteuse het beste schoonmaakt, maar als je hebt geleerd hoe je ze moet schoonmaken aan de hand van ons advies weet je zeker dat je avondje met vrienden een groot succes wordt. 

De frituurpan schoonmaken

Als je je friteuse vaak gebruikt, zal het verversen van de olie en het om de paar dagen schoonmaken helpen om opeenhoping van vuil te voorkomen dat veel moeilijker te verwijderen is. Als je je friteuse maar om de paar weken of minder vaak gebruikt, maak hem dan na elk gebruik schoon.

Let op: Plaats je friteuse niet in de gootsteen of vaatwasser. Onderdompeling in water kan kortsluiting veroorzaken en de friteuse beschadigen.

Benodigdheden:

  • Papieren handdoeken
  • Zachte spons
  • Bak of emmer voor afvoer / opslag van olie
  • Water
  • Vloeibare afwaszeep (geen vaatwasmiddel)
  • Azijn
  • Handdoek- of afdruiprek
  • Optioneel: baking soda
  • Optioneel: kunststof of siliconen spatel of schraper

Aan de slag:

1. Haal de stekker uit het stopcontact en laat volledig afkoelen. Maak je friteuse nooit schoon terwijl deze nog op het stopcontact is aangesloten. Laat de olie volledig afkoelen om brandwonden te voorkomen. Voeg nooit water toe aan een bak met hete olie, anders kan het mengsel exploderen.

2. Tap / haal de olie eruit. Als je van plan bent de olie opnieuw te gebruiken, giet deze dan af in een voedselveilige bak met een afgesloten deksel en bewaar deze op een koele plaats.

Giet geen olie door je gootsteen. Het kan je afvoer verstoppen.

3. Haal de frituurmand eruit en zet hem in de gootsteen. Hier komen we later op terug. 

4. Veeg de resterende olie van de pan en het deksel af. Gebruik vochtige, maar niet druipende papieren handdoeken of een spons om olieresten en etensresten uit de frituurpan te verwijderen.

Stevig plastic keukengerei kun je gebruiken om de olie eraf te schrapen zonder krassen op je friteuse te maken.

5. Veeg eventueel het verwarmingselement van de friteuse schoon. De meeste friteuses hebben een verwarmingselement dat bestaat uit een paar metalen staven. Als deze bedekt zijn met olieachtige resten, veeg ze dan af met keukenpapier. Pas op dat je tijdens het vegen geen onderdelen buigt of beschadigt, vooral als er dunne draden zijn.

Sommige modellen hebben verwijderbare verwarmingselementen voor eenvoudige reiniging, of elementen die zijn bevestigd aan een scharnier dat dichter bij het oppervlak van de friteuse kan worden getrokken. Raadpleeg de handleiding van je model om te zien of jouw model deze functie heeft.

6. Maak de buitenkant van de frituurpan schoon. 

Gebruik een zachte spons om te schrobben met afwasmiddel. Gebruik ongeveer vier druppels voor de bodem van de friteuse en verdeel vier druppels gelijkmatig over de zijkanten. Begin onderaan en schrob in cirkels om schuim te creëren. Blijf schrobben met een cirkelvormige beweging langs de zijkanten.

7. Vul de friteuse met heet water. Breng het over van je kraan met een kan of waterkoker, in plaats van de elektrische componenten van je friteuse bloot te stellen aan een natte gootsteen. Gebruik zoveel water als je normaal olie zou gebruiken en niet meer. Laat het hete water 30 minuten staan. Terwijl je wacht kun je doorgaan naar de volgende stap en de andere stukken schoonmaken.

8. Maak de frituurmand schoon in de gootsteen.

Doe de stop in de gootsteen en vul deze met warm water en doe er een paar druppels afwasmiddel in. Dompel vervolgens de frituurmand in de oplossing. Laat 5 tot 10 minuten intrekken. Je zou moeten merken dat de oplossing helpt om vuil en olie die aan de mand vast zit, los gaat komen.  

Als je dat hebt gedaan, haal je het mandje uit de oplossing en gebruik je een doek om het schoon te maken. Je moet stevig maar voorzichtig zijn met het doek. Druk hard en gebruik een cirkelvormige beweging. Spoel de mand af en toe af onder de kraan. 

Nadat je al het bovenstaande hebt gedaan, is de volgende stap het laten drogen van de mand. Je zou wat keukenpapier moeten pakken en leg dit op het aanrecht en leg de mand er bovenop. Het duurt niet langer dan ongeveer een uur om volledig te drogen.

9. Keer terug naar de frituurpan en geef het een laatste wasbeurt. Als het water 30 minuten in de frituurpan heeft gestaan, giet je de helft ervan in de gootsteen. Gebruik een spons of doek om de zijkanten en bodem af te vegen met het resterende water en giet dit vervolgens ook door de gootsteen.

Let op: Als het water een grote hoeveelheid olie bevat, moet je het mogelijk in een bak doen en in de prullenbak gooien in plaats van het door de gootsteen te gieten.

10. Gebruik baking soda als er aangekoekte olie achterblijft. Als sommige aangekoekte resten of een kleverige laag olie nog steeds niet zijn verwijderd, probeer dan een beetje baking soda te mengen met warm water om een ​​dikke pasta te maken. Breng aan op een spons en gebruik deze om het hardnekkige gebied met een cirkelvormige beweging weg te schrobben totdat het is verwijderd.

Let op: Gebruik alleen andere schurende of chemische middelen om je friteuse schoon te maken als een absoluut laatste redmiddel. Als je toch een ovenreiniger of een ander reinigingsproduct moet gebruiken, schrob dan met zeepsop en spoel meerdere keren om alle sporen van de chemische stof te verwijderen voordat je het weer wilt gebruiken. 

11. Spoel de frituurpan af. Voeg schoon water zonder zeep toe en draai met je hand om alle zeepdeeltjes van de zijkanten en onderkant op te nemen. Giet het water weg en herhaal het proces totdat de friteuse zeepvrij is.

Als er sprake is van hardnekkig vet (ga met je blote hand over de oppervlakken om eventuele achtergebleven vettige/plakkerige plekken mee te nemen), spoel dan opnieuw met verdunde azijn. Voeg 1 deel azijn toe voor elke 10 delen water. 

12. Laat volledig drogen (deppen met keukenpapier versnelt het drogen) voordat je het opnieuw gebruikt. Gebruik een handdoek om de buitenkant van de friteuse af te drogen, maar laat de binnenkant door de lucht drogen. Wacht lang genoeg tot de friteuse volledig droog is. Hierdoor krijgt al het water dat per ongeluk in het elektrische systeem is terechtgekomen de kans om weg te lopen voordat je de friteuse weer aansluit. 

Hoe vaak moet je frituurolie verversen?

Laat na elk gebruik van je friteuse een schuimspaan over het oppervlak van de olie lopen om verbrande stukjes eruit te filteren. Als je je friteuse regelmatig gebruikt, moet je de olie één keer per week verversen. Als je af en toe frituurt, is eens in de twee weken prima. Een paar indicatoren dat je de olie van de frituurpan moet verversen zijn:

  • Verbrande geur
  • Verbrande smaak aan gefrituurd voedsel
  • Donkerdere kleur van gefrituurd voedsel

Nu je toch bezig bent in de keuken, ben je wellicht ook benieuwd hoe je naast het inruimen, ook andere producten kan schoonmaken? Ontdek daarom hoe je gelijk koperen pannen kan poetsen of hoe je je zilver bestek er weer als nieuw uit kan laten zien.

Veelgestelde vragen:

Wat gebeurt er als je een frituurpan niet schoonmaakt?

Je frietjes zullen vies smaken! Als je je friteuse niet regelmatig schoonmaakt, heeft dat invloed op de smaak van je eten. Het oude vet zit nog steeds op de bodem van de friteuse en zal een puinhoop maken van alles wat je besluit te koken.

Kun je baking soda gebruiken om je friteuse schoon te maken?

Ja! Als je snel vet wilt opnemen, is baking soda een van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen. Verwijder eerst het vuil uit de bodem van de friteuse en bekleed deze vervolgens met dit poeder. Laat 30 minuten intrekken en spoel daarna grondig uit.

Wanneer moet een friteuse gereinigd worden?

Idealiter elke drie maanden of zo. Als je frituurpan langer laat staan, is dat een vergissing. Het kan zijn dat je eten slecht begint te smaken of dat de machine een gevaar vormt.

Kan ik water in een friteuse doen?

Ja, dat kan – wanneer u het schoonmaakt. Zorg ervoor dat de machine eerst is losgekoppeld en afgekoeld. Dompel je friteuse ook niet volledig onder in water.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *